Kakvi su trendovi u bankovnom sektoru: Kompanije sve više u minusu

Bez autora
Sep 12 2011

Prema podacima Centralne banke BiH, u prvih šest mjeseci 2011. prosječne kamate na kratkoročne kredite stanovništvu u domaćoj valuti neznatno su rasle na oko deset posto, dok su kamate na dugoročne pozajmice pale na oko oasm posto. Kod preduzeća je zabilježen pad kamata kako na dugoročne (7,8 posto) tako i na kratkoročne kredite s prosjekom od 7,5 posto. U Raiffeisen banci kažu da je prostor za snižavanje kamatnih stopa znatno smanjen. Vanjsko finansiranje banaka dodatno je otežano zbog pogoršanja dužničke krize u eurozoni, što će se u konačnici odraziti i na kretanje kamatne stope u narednom periodu. Kreditni plasman bilježi lagani rast u odnosu na 2010. godinu, s tim da je najveći porast zabilježen kod kratkoročnih kredita, odnosno prekoračenja po žiroračunu pravnih lica. U UniCredit banci objašnjavaju da u odnosu na prošlu godinu bilježe slične kamatne stope po svim vrstama kredita, osim stambenih, gdje su na rekordno niskom nivou. Kamatne stope do kraja godine će se zadržati na istoj razini, s tim da je vrlo teško prognozirati za duži period.

Kakvi su trendovi u bankovnom sektoru: Kompanije sve više u minusuPrema podacima Centralne banke BiH, u prvih šest mjeseci 2011. prosječne kamate na kratkoročne kredite stanovništvu u domaćoj valuti neznatno su rasle na oko deset posto, dok su kamate na dugoročne pozajmice pale na oko oasm posto.

Kod preduzeća je zabilježen pad kamata kako na dugoročne (7,8 posto) tako i na kratkoročne kredite s prosjekom od 7,5 posto.

Bez optimizma

Komentirajući trenutno stanje i procjene kretanja kamatnih stopa do kraja godine, iz banaka koje posluju u BiH nismo dobili previše optimistične odgovore. U Raiffeisen banci kažu da je prostor za snižavanje kamatnih stopa znatno smanjen.

- Vanjsko finansiranje banaka dodatno je otežano zbog pogoršanja dužničke krize u eurozoni, što će se u konačnici odraziti i na kretanje kamatne stope u narednom periodu - kažu u Raiffeisenu.

Dodaju da kreditni plasman bilježi lagani rast u odnosu na 2010. godinu, s tim da je najveći porast zabilježen kod kratkoročnih kredita, odnosno prekoračenja po žiroračunu pravnih lica.

U UniCredit banci objašnjavaju da u odnosu na prošlu godinu bilježe slične kamatne stope po svim vrstama kredita, osim stambenih, gdje su, kako kažu, na rekordno niskom nivou.

- Prema našoj procjeni, kamatne stope do kraja godine će se zadržati na istoj razini, s tim da je vrlo teško prognozirati za duži period - kažu u ovoj banci.

Posljedice krize

Kada je u pitanju kreditiranje stanovništva, objašnjavaju da u prvih pola godine bilježe zadovoljavajuće rezultate iako se još osjete posljedice ekonomske krize, a i sami klijenti dodatno su oprezniji pri dugoročnom zaduživanju.

U Sparkasse banci objašnjavaju da je, generalno, evidentan blagi pad cijena kredita u ovoj godini.

- Međutim, ako sagledamo prognoze privrednog rasta za 2011. godinu, mogućnost pogoršanja kreditnog rejtinga koji se direktno odražava na cijenu sredstava koja banke posuđuju od međunarodnih finansijskih institucija, mislimo da bi bilo krajnje nerealno očekivati bilo kakav pad kamatnih stopa na kredite - zaključuju u Sparkasse banci.

Stagnacija stambenih kredita  

- U prvih pola godine UniCredit banka bilježi stagnaciju potražnje za stambenim kreditima fizičkih osoba, dok istovremeno bilježimo blago povećanje potražnje za gotovinskim kreditima - kažu u UniCreditu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik